Top
Image Alt

Van dometa

Za 19e (povratna karta) iz Niša, stvorio sam se u Stokholmu.

Otišao sam na tri dana, što je malo, ali sam opet video svašta. Eskivirao sam muzeje, za koje sam čuo da su odlični, ali toliko me je služilo vreme da nisam želeo u zatvoren prostor, sa tog aprilskog sunca I prirode koja je tek počela da se budi, verujem da je na leto tek prelepo.

Stokholm je glavni grad Švedske. Zovu ga I Severna Venecija, jer se centar grada nalazi se na 14 većih ostrva I još dosta manjih, koji sačinjavaju Stokholmski arhipelag.

Grad ima oko 2 miliona stanovnika, a cela Švedska nešto manje od 10 miliona.

U centru je i jezero Malaren koje se uliva u Baltičko more, voda je dosta čista I sa česme slobodno možete da pijete.

Oko jezera je mnogo muzeja (oko sto komada),  pozorišta, biblioteka, mostova, crkava (Šveđani su većinom protestanti).

Ovakav sadržaj daje mogućnost da se šetate gradom kao ogromnom galerijom I vidite sve najbitnije atrakcije, bez da ste otvorili Google.

Stokholm ima oko 20 partnerskih gradova ili twin cities, Beograd je jedan od njih.

Fun fact: Švedska je zemlja sa najviše ostrva na svetu –  preko 200.000

Prvi dan sam želeo da provedem u centru grada, jer je ogroman, bogat sadržajem, prešao sam nešto više od 20km peške taj dan.

Blizu centra se nalazi I ostrvo Đurgarden na kome se nalaze razni muzeji, jedan od njih je I muzej grupe ABBA.

Skansen je etno selo/zooloski vrt, gde ćete pored životinja videti I kako su švedska sela nekad izgledala, upoznati običaje I čuti narodnu muziku.

Od Skansena se vidi I Nordijski muzej, osnovan 1873. godine, I posvećen je istoriji I kulturi Švedske od 16. veka pa nadalje. Ovo je najznačajniji muzej tog domena gde se neprekidno održavaju izložbe.

Gustav Adolf Torg je trg jako sličan našem Trgu Republike.

Umesto Knez Mihajla, na konju je Gustav Adolf, takozvani Lav Severa, koji je veoma značajan za Švedsku istoriju.

On je jedan najvećih kraljeva/vojskovođa svih vremena, inovativan u načinu ratovanja I taktikama, toliko da mu se I Napoleon divio. Sa 16 godina je postao kralj, pričao više od 5 jezika, osnovao Geteborg, ma kralj..bukvalno

Royal Palace

Ako hodate centrom, Kraljevsku Palatu nećete moći da zaobiđete. Ovo je službena rezidencija švedskog monarha I glavna kraljevska palata. Ulaz je 15e.

Ako se zateknete ovde između 12 I 1, moći ćete da vidite smenu straže. Cela ceremonija traje oko 40min.

Ovo je dosta simbolično jer Švedska nije ratovala više od 200 godina.

Palata se nalazi na Stadsholmenu, ostrvu koje je poznatije kao Gamla Stan ili Stari grad.

Ribbinska i Schantzka

U  Gamla stanu se nalaze I ove dve kuće, koje su bile prekrivene zbog rekonstrukcije kada sam ja bio, tako da koristim sliku sa interneta ove dve zgrade koje su jedan od simbola Stokholma.

Blizu njih je i Muzej Nobelove nagrade (11e ulaz).

Menjačnica ima malo, uglavnom po uzem centru ili šoping molovima. Kurs je lošiji u mallovima, a u  RIA menjačnicama u centru sam dobijao oko 970SEK za 100eur.

Ono po čemu je Švedska poznata su ćufte, koje su turskog porekla, nisam ih jeo tamo, a takođe u restoranima se nudi I meso irvasa, koji nazivaju beef of the north.

Možete jeftino da jedete u Meku, Burger Kingu I Maxu. Max je njihov lanac brze hrane, koji mi je iskreno bolji od prethodno navedenih. Svakako u sva tri ćete naći I veggie burgere ako ste vegetarijanci.

Cene hrane (za dve osobe): u Burger Kingu obroci 14e, restoran srednje klase oko 35e.

U radnjama možete videti toliko dobrog dizajna nameštaja I asesoara, sve bih poneo u Beograd. Poznati su po nameštaju, Japanci se recimo baš lože na švedski dizajn i kada je sajam, otvaraju se posebne avionske linije iz Japana ka Stokholmu.

Citirao bih mog druga DJ Mihighlow-a : “Švedski dizajn je jednostavan I nekako..SWEDEN”

Elektronskih skutera (segway) možete naći svuda po gradu I otključavaju se sa aplikacijom.

Prešao sam više od 40km za ta tri dana, pa da bi izbegli moje iskustvo,  instalirate aplikaciju, pokretanje segveja je 1eur, nakon toga svaki minut je oko 10centi. Kasno sam saznao za to, posle sam video ovaj sistem I u još nekim gradovima evrope. Skuter ide na baterije, na aplikaciji možete da vidite da li je dovoljno napunjen.

Švedska vlada se trudi da motiviše građane da ne budu tako hladni, depresivni čak I suicidni. Ono što smo čuli o Švedskoj uglavnom je tačno (ladno al’ standard), radno vreme im jeste 6 sati. Neki rade I manje, neki više, ali dobijaju slobodne dane. Generalno imaju mnogo više slobodnih dana, očevi recimo imaju neke gratis slobodne dane da bi proveli vreme sa decom.

Da grad ne bi delovao sumorno, većina kuća je u boji, I to u određenim nijansama boja koje propisuje gradska uprava.

Školovanje I zdravstvo su Šveđanima besplatni, ali se to nadoknadi ogromnim taxama, pa zato nama deluje da bi život u Švedkoj bio skup, ali ako dođete turistički, po radnjama cene uopšte nisu strašne, uporedio bih možda sa Berlinom.

Iako su malo hladni kao ljudi, vrlo su friendly I ljubazni, žele da pomognu I pričaju engleski sa veoma dobrim akcentom.

Drottningholm Palata

Nalazi se malo dalje od centra, I ovde je palata kraljevske porodice, mesto gde oni zapravo žive.

Građena je po uzoru na Versaj, ali meni više liči na Šenbrun.

Od 1991. je pod zaštitom Uneska. Ja sam zakasnio desetak minuta da uđem unutra, za posetioce je otvoreno razgledanje do 3pm, u periodu od maja do septembra do 5pm. (ulaz 12e)

Metroi su jako dobro organizovani, kao I u većini Zapadne I Severne Evrope, ne možeš da se izgubiš. Uvek je istaknuta prva I poslednja stanica, koje je najbitnije da upamtiš, a sve međustanice dispečer govori razgovetno, a postoji I table sa maršrutom. Dosta jednostavno.

Za 260 kruna, sam uzeo 72 sata vožnje, tako da ta tri dana nisam razmišljao. Mislim da je ovo fer cena, jer u nju ulaze većina prevoznih sredstava, autobusi, vozovi, tramvaji, čak I neki trajekti. Zona je ogromna. Poslednji dan smo otišli skoro 60km od centra grada, bez da smo morali dodatno da doplaćujemo.

Različite metro stanice u Stokholmu.

Ericsson Globen

Ericsson Globen je najveća građevina polusferičnog oblika na svetu.

Pokretnom kuglom u koju staje do 16 osoba, možete se popeti na vrh I vidite Stokholm sa visine od 85m.

Grupe se formiraju relativno brzo, pa vožnji ima na svakih 20min. Do tada možete videti zanimljivu prezentaciju o Globenu. Iako je ove godine napunio 30 godina, Skyview je otvoren tek 2010. godine. (vožnja 15e)

Enterijer Globena sadrži 16.000 sedećih mesta, pa je domaćin hokejaških utakmica I koncerata. Ovde su nastupali Rihanna, Beyonce, U2, Justin Bieber, Katy Perry, Ed Sheeran I dosta drugih popularnih izvođača, a održane su I dve Evrovizije, 2000. I 2016. godine.

Radnje u centru se zatvaraju u 19h , barem u ovom period kad sam ja bio. Posle toga grad se prazni I skoro ništa se ne dešava.

Nynäshamn

Nineshamn se nalazi 58km južno od Stokholma, na obali Baltičkog mora.

Ono što je godinama I decenijama popularno u Evropi je, da bogati staleži odlaze iz grada, iz gužve I zagađenosti u mirnija mesta, pa se ovde može videti dosta velikih lepih kuća I vikendica. 

Ono što se ne vidi na slici je prečist osvežavajući vazduh I miris mora koji čine ovo mesto posebnim.

Jeftine avio kompanije (RyanAir u ovom slučaju) su torbe sveli na pernice. Mislim da su oko 40x25x20 bile dimenzije.

Nije striktno, samo je bitno da uđe u onu plastičnu kadicu, što prolazi kroz skener, ali svakako, dosta mala torba. Naravno uvek može da se doplati za veću, to naravno radite od kuće, ne na aerodromu gde podignu cenu.

Catch kod ovog jeftinog leta do Stokholma je što se aerodrom nalazi daleko od centra grada, i kada kažem daleko, mislim na kao od Novog Sada do Beograda. Srećom, organizovan je prevoz, imate ga na svakih 20, 30min, a autobusi imaju wifi. Cena za dve osobe je oko 320kruna u jednom smeru, tako da vas taj put tamo I nazad ispadne skuplji nego od povratna od Niša do Stokholma.

Lepo iskorišćenih 3 dana, zaista bih voleo leti ovde da dođem, što i vama savetujem, jer koliko god ima sunca, vetar jako duva. Ako ipak niste ovde na leto, dobro se obucite i ponesite kapu obavezno!