Top
Image Alt

Van dometa

Početkom leta Gospodnjeg 2019. godine, Jungle Tribe u saradnji sa FlyDubai-em, nas je vodio u Nepal, u glavni grad Katmandu.

Viza za Nepal, vadi se na ulasku u državu, na aerodromu i cena je 25e. 

– Nepal ima 26miliona stanovnika

– Nikada nije bio kolonija

– Voze levom stranom

Photo by Marko Edge

Kada bi me pitali kako Nepalac izgleda, ne bih znao da kažem. To je zato što u Nepalu živi više od 60 etničkih zajednica i zato svi izgledaju različito: kosooki, Indijci, tamni, svetli…razni.
Nepal je najviša država na svetu, 8 od 10 najviših vrhova na zemlji se nalaze ovde.
Iako je Buda rođen u Nepalu, glavna religija je hinduizam (80%), ali ima i budista(11%).

Ovo je najsiromašnija zemlja u kojoj sam bio, 50% stanovništva zarađuje oko 1,5$ dnevno. Naravno u rupijima, koji su zvanična valuta, a jedan rupi je oko 0.93 RSD, tako da nam je bilo lako za računanje cena.


Nepalska zastava jedna je od najstarijih zvaničnih zastava jedne države. Na zastavi se nalaze mesec i sunce, a 1962. kada je zastava usvojena,  uklonjena su lica na njima. Jedina je zastava koja nije pravougaonog oblika (Vatikan i Švajcarska imaju prave uglove na zastavi, iako su oblika kvadrata).
Nepal nikad nije bio kolonija. Čak su početkom 19. veka naneli težak poraz Britancima, međutim kasnije,  usled velikog siromaštva dosta mladih Nepalaca je zarad benefita otišlo u britansku vojsku. Tužna je činjenica da su se isti ti vojnici u građanskom ratu borili protiv svojih sunarodnika.
Tek od 2008. Nepal je savezna demokratska republika, a do tada je bio monarhija u kome su vladale dinastije.

Thamel / Photo by Marko Edge

Zvanični i najbrojniji jezik je nepalski sa procentom od oko 44%, a dosta Nepalaca pod uticajem Indije i rasta turizma zna da priča engleski. To me je oduševilo, Katmandu je dosta tourist friendly grad, većina znakova su na engleskom.
 
Katmandu je glavni grad i nalazi se na visini od oko 1500m n.v.

Ima 1.7miliona stanovnika, a sa Lalitpurom i Baktapurom 2.5 miliona. Naziv je dobio po Kasthamandapu, drvenom hramu na Durbar skveru, i u bukvalnom prevodu i znači “drveni hram”.
 
Prvi utisak o Katmanduu, pre nego što smo videli hramove je bio – ”Kakva je ovo Kaluđerica?”
Gradnja je ista kao u Srbiji, dosta nezavršenih fasada, bez znakova budizma i hinduizma.
Čim smo izašli na ulice, spoznali smo buku, gužvu motora, kamiona,izduvnih gasova i glasnih sirena automobila.

Ali ubrzo su nas odveli da vidimo hramove. Kojih ima dosta.

Kirtipur


Ovo je drevni kraljevski grad koji danas pripada Katmanduu.
Prvi u redu hramova je Bagh Bhairab, hram iz 16. veka. Strancima je zabranjen ulaz, ali za utehu sa zadnje strane hrama pruža se prelep pogled na ceo Katmandu.
Ovaj hram je svetilište i za budiste i za hindu vernike.

Hram Uma Maheshwar, nalazi se na najvišoj tački Kirtipura, što je oko 1400m. Potiče iz 17. veka, ali su ga dva zemljotresa kompletno uništila, pa smo videli obnovljenu verziju završenu 1982. godine.

Chilancho stupa / Photo by Marko Edge

Čilančo stupa je budističko svetilište, rađena u budističko-tibetanskom stilu i najstariji je hram u Kirtipuru. Svetilište je i za hinduiste i može se primetiti da se ove dve religije često mešaju i žive u međusobnoj slozi. Treća religija po brojnosti u Nepalu sa oko 4% je islam.

Thamel / Photo by Marko Edge

Smeštaj nam je bio blizu Thamela, turističkog dela, gde je aktivan noćni život, a danju idealno mesto za shopping.
Voda u gradu nije za piće, nije za umivanje i najrađe bih rekao – nije ni za šta.
Mnogima iz grupe je voda bila žuta, meni ne, ali svakako nisam hteo da rizikujem.
Prao sam noge i ruke, ali većinu tela sam brisao vlažnim maramicama i micelarnom vodom.
Postoji reka u blizini gde se bacaju mrtvi, ne želim da znam da li je to zajednička kanalizacija. Uglavnom – higijena nula.

Iako je WiFi dosta zastupljen, uzeo sam njihovu SIM karticu i za to vam je potrebno da sa sobom ponesete dve fotografije kao za pasoš i kopiju pasoša. Ceo proces trajao oko 15min. Za nekih 15e imate i karticu i internet.

BOUDANATH STUPA

Ulaz 400 NPR.
Ovo je jedna od najvećih stupa u Nepalu, a iz vazduha se može videti i kao mandala. Ovo budističko svetilište je pod zaštitom Uneska i jedno od mesta koje turisti najčešće posećuju.
Okružena je sa oko 50 tibetanskih samostana,  najviše zbog toga što su izbeglice sa Tibeta došle u Nepal pedesetih godina, ali je i ranije ovaj hram bio na putu Tibetancima. Ovde su se monasi odmarali na putu ka Indiji.

Bodanat stupa / Photo by Marko Edge

Postoji više verzija priče, ali smatra se da je hram izgrađen između 5. i 6. veka.
Kao i kod svih budističkih hramova, oko hrama se ide u smeru kazaljke na satu, odnosno desnim ramenom okrenutim ka stupi, što smo naravno ispoštovali.
U kompleksu se čuje Om Mani Padme Hum mantra, koju smo često mogli da čujemo oko raznih hramova.


Na stupu su zakačene zastave koje su jedan od simbola budizma, a pošto su tibetanskog porekla, budite sigurni da se u blizini nalazi i tibetanski manastir.
Boje zastava simbolišu, nebo, oblake, vodu, vatru i zemlju, kao i 5 dana u nedelji, a postoje i dani u godini kada nije dobro razapeti zastavice, pošto po tibetanskom kalendaru postoje astrološki izračunati “crni dani”, kada bi širenje zastava izazvalo lošu sreću.
Thanka je tradicionalno tibetansko slikanje na koži ili svili. Motivi su najčešće ili božanstva, scene iz budizma ili mandale.
Posetili smo jednu školu koja je u sklopu kompleksa i čuli nešto više o samoj tehnici.

Photo by Marko Edge

Tikka je znak koji se nalazi najčešće na čelu (i ja sam bio označen). Može biti u pasti ili prahu, mokro ili suvo i nanosi se za sreću, kao blagoslov.
Ovo je najčešće značenje, mada u zavisnosti od običaja, praznika ili samog područja, može simbolizovati i čistotu, bogatstvo, zdravlje, dug život, spajanje sa božanstvima itd.

KATMANDU DURBAR SKVERKatmandu ima tri Durbar skvera, ovo je bitno da zapamtite, da ne pomešate kao ja. Durbar zapravo znači “kraljevski”, dakle kraljevski trgovi koji se nalaze u blizini kraljevskih palata iz doba tri različite Newari kraljevine.

Shwet Bhairav na Durbar skveru / Photo by Marko Edge
Hanuman na Durbar skveru / Photo by Marko Edge

Sva tri trga su pod zaštitom Uneska, a drugog dana smo posetili Durbar skver u samom Katmanduu.
Katmandu je u aprilu 2015. zahvatio razarajući zemljotres od skoro 8 jedinica Rihterove skale.
Poginulo je oko 9000 ljudi i oko 20.000 je ranjeno. Celokupna materijalna šteta je oko 10 milijardi dolara, mada nisam siguran da može da se izračuna vrednost hramova koji su uništeni tom prilikom.
Durbar square je vidno oštećen, pa smo nailazili na dosta hramova koji su u rekonstrukciji.

Katmandu Durbar skver / Photo by Marko Edge

Viza

Vadi se na aerodromu u Katmanduu. Pre toga je potrebno da pošaljete onlajn zahtev za izdavanje vize, pre putovanja.
Kada sletite na aerodrom odete do aparata gde elektronski popunite aplikaciju za vizu, skenirate pasoš, potom plaćate na pultu i nakon toga stajete u red za viziranje. Cena vize je 30usd ili 25eur za 15dana.

SWAYAMBHUNATH (HRAM MAJMUNA)

U zapadnom delu Katmandua, na brdu, nalazi se Svajambunat, poznatiji kao Hram majmuna. Hram je budistički i bitno je svetilište i stanica hodočašća za vernike. Kompleks se sastoji od stupe, statua, nekoliko hramova koji potiču iz 5. do 7. veka, ali i biblioteke, muzeja i tibetanskog samostana koji su novijeg datuma.
Jedna od statua je i statua Hanumana, hindu boga, takozvanog boga majmuna, koji se prikazuje, sa čovečjim telom i glavom majmuna.

Photo by Marko Edge

Na stupi se nalaze Budine oči, a između njih nepalski simbol jedinstva.
Svajambunat  je jedan od najstarijih hramova u Nepalu i takođe je uvršten u Uneskovu svetsku baštinu. Ulaz je 200NPR=185RSD

Hram majmuna / Photo by Marko Edge

U dvorištu hrama trčkaraju majmuni, vrsta makakija, kojih ovde ima na stotine. U sklopu hrama obezbeđena im je i voda i hrana. Smatraju se svetim, ne bi trebalo da ih dirate, neće ni oni vas, vrlo su nezainteresovani za ljude.
Ovde takođe možete uzeti i suvenire i nakit, a cene su nešto jače nego na drugim mestima. Naravno uvek se cenkajte!

LALITPUR (PATAN)

Lalitpur je, ako ne računamo da je deo Katmandua (a jeste), treći najveći grad u Nepalu.
Njegovo istorijsko ime je Patan, tako smo ga i tamo zvali, jednostavnije je, tako da u daljem tekstu je PATAN.

Rudra Varna je budistički manastir, potiče iz 13. veka i kao takav je najstariji u Patanu. U dvorištu se nalaze kamene i bronzane statue, a duž zidova su molitveni točkovi.
Do Durbar skvera u Patanu odavde je najbolje prošetati, treba vam manje od 10min.

PATAN DURBAR SKVER


Durbar skver u Patanu je jedan od tri takva, čisto da vas podsetim.
Ulaznica je 1000 rupija (928 RSD) za turiste, što je 4 puta veća cena nego za lokalce.
Ovaj kompleks građen je u crvenoj cigli i većina zdanja su iz 17. veka.
Patan je središte i hinduizma i budizma, sa 55 glavnih hramova i 136 bahala i većina se nalazi na ovom Durbar Skveru.
Bahal ili baha je nešto kao atrijum bez krova, četvrtasto dvorište okruženo zidovima. I kao što smo u Staroj Grčkoj u atrijumima imali bunare, to je čest slučaj i ovde.

Patan Durbar skver / Photo by Marko Edge

Hram Krišne smatra se jednim od najbitnijih hramova na trgu. Za razliku od ostalih hramova koji su u cigli ili drvetu, ovaj hram je rađen u fino obrađenom i rezbarenom kamenu.

Rezbarije na prvom spratu govore o događajima iz Mahabharate, a na drugom spratu su scene iz Ramajane.

Fun Fact: Na ovom trgu je sniman Doctor Strange.


U blizini se nalazi Khumari Ghar, mesto gde živi živa boginja – Kumari.
Ona je inkarnacija Durge, boginje uništenja i krvi i zapravo je devojčica.

Kumari boginja

Imali smo sreću da je vidimo na nekih dvadesetak sekundi na koliko promoli glavu. Pošto je fotografisanje striktno zabranjeno, slika devojčice koju vidite nije moja,preuzeta je sa interneta.
Ispunjavanjem raznih kriterijuma i rigoroznom selekcijom, boginjom, odnosno princezom, se proglašavaju ženska deca, najčešće od 3-4 godine, a službu završavaju sa oko 12 godina, odnosno kada se pojave prvi znaci zrelosti.
Problem je što sa tih 12 godina one ponovo uče da hodaju, jer dok su u službi Kumari boginje, ne smeju da dotaknu tlo, niti da izgube kap krvi.
Njeno glavno zaduženje je da da blagoslov kralju za vladavinu, a kako Nepal više nije monarhija, ovo je ostalo samo kao malo surova tradicija.

Pare.

Ja nisam išao u menjačnicu. Vadio sam keš Master Cardom na bankomatima u Thamelu (to je taj turistički deo grada).
Oko 5$ je provizija po transakciji, tako da je uvek savet da dignete što više novca odjednom. Varira od bankomata do bankomata, ali dosta je sve jasno, piše i kolko je provizija i kolko je maksimalna suma koju možete da podignete.

Kada putovati u Nepal?

Nepal ima monsusku klimu, pa bi godinu mogli da podelimo na suvi period, od oktobra do maja i vlažni monsuski period, od juna do septembra. Najbolji period za otići je između smene “godišnjih doba”, tj septembar/oktobar/novembar, odnosno mart/april/maj.

CAGGU NAYARAN

Caggu Nayaran / Photo by Marko Edge

Cagu Najaran je najstariji hram u Nepalu.

Nalazi se na 12km od centra Katmandua i pod zaštitom je Uneska. Ovaj hindu hram je posvećen Bogu Višni i smatra se da je iz 4. veka.

U blizini hrama je pronađena kamena ploča sa natpisom iz 5.veka koja pominje ovaj hram i smatra se najstarijim zapisom u Nepalu.

Nepal ima ženskog predsednika

Nemaju ni jednu olimpijsku medalju

Najniži čovek na svetu živi u Nepalu. Visok je samo 54,5cm

BAKTAPUR DURBAR SKVER

Baktapur / Photo by Marko Edge
Nyatapola / Photo by Marko Edge

Ovo je drevna prestonica Nepala za vreme Malla dinastije.

Jedan je od najlepših i najočuvanijih trgova u Katmanduu, pun hramova posvećenih bogovima i boginjama.

Nyatapola je pagoda sa pet krovova i visinom od 30m, što je čini najvećim zdanjem u Baktapuru.

Izgradio ju je kralj Bhupatindra Malla, početkom 18. veka i to za samo 17 meseci.

On je za ove potrebe otvorio 7 fabrika cigala i dovlačio kamen 9km daleko od hrama.

U izgradnji su mu pomagali narodi iz komšiluka, a na otvaranje je došlo 23.000 ljudi, što je četiri puta više nego broj stanovnika Baktapura u tom trenutku.

Himalaji

Deo venca Himalaja se vidi iz Katmandua, ali Mont Everest je malo dalje, pa je najbolje uzeti avion i provozati se blizu najviše tačke na planeti Zemlji.

Karta je koštala skoro 200$ , ali avio kompanije uvek napomenu da let može biti otkazan zbog nevremena ili slabe vidljivosti. Nama se  upravo to desilo. Bilo je oblačno, pare su nam vraćene, vreme smo izgubili, ali valjda nas Nepal zove da mu se vratimo opet.

Garden of Dreams

Ova 7000m2 velika sređena bašta je oaza u gužvi centra grada. Naziva se i “Bašta 6 sezona” po godišnjim dobima u Nepalu, a osim mnogobrojnih biljnih vrsta tu su i paviljoni, amfiteatri, pergole, fontane i jezerca. Ulaz 400NPR = 370RSD

Arhitektura je rađena u neoklasicizmu, koji je i u Evropi došao nakon kitnjastog rokokoa, a kako je u Aziji sve kitnjasto, verujem da su njima ove svedene forme egzotične.

Građena je za jednog nepalskog feldmaršala, a nakon njegove smrti pripala je nepalskoj vladi koja nije vodila mnogo računa o njoj, pa je od 60tih godina, bašta ostala zapuštena.

Uz pomoć austrijske vlade, 2000tih godina, bašta je obnovljena i danas izleda lepo i uređeno.

Ovde me je ujela veverica, koja je omašila hranu, ali pogodila moj prst.

Video pogledajte ovde:

Hrana

U Nepalu se jede momo. Sličan je kao kineski dumpling ili poljski pierogi, zapravo jeo sam i jermensku verziju toga, verujem da dosta zemalja ima varijaciju ove hrane.

Chataamari je nešto kao pirinčana palačinka sa povrćem.

Dal Bhat je puna tacna hrane, najčešće pirinač, supa od sočiva, čili, piletinu, povrće u kari sosu…

Postoje razne konfiguracije, ali kao i prethodno navedena jela, meni je sve bilo bljutavo. Njihovi naanovi su jedino što mi je bilo baš lepo, a i oni su više indijski hlepčići nego nepalski.

Photo by Marko Edge

Osim hrane, minus ide i za zagađenost vazduha i prenaporan saobraćaj, ali ljubav za hramove,

lokalce koji su diiivni, Nepal ima dosta toga da ponudi, a cene su niske, tako da svaka preporuka

da dođete na ovaj “Krov sveta”, makar jednom u životu!